Imi place sa văd în jurul meu oameni care isi urmeaza visele si isi traiesc viata cu pasiune. Sunt plini de entuziasm. Au acea energie care este pur si simplu molipsitoare. Te inspira si te fac sa iti doresti sa stai cat mai mult in preajma lor. Sunt oameni motivati care stiu clar ceea ce vor de la viata. Au determinare și pot muta si muntii, daca vor. Dețin un set de valori și isi ghidează acțiunile dupa ele. Ochii le strălucesc, bucuria le iese prin toți porii. Sunt acei oameni care isi trăiesc valorile.
Sa-ti urmezi motivația este arta de a trai conform propriilor valori. Sa te ghidezi dupa convingerile si comportamentele pe care tu le apreciezi iti ofera satisfactie si un sens in viata.
Dar asta nu e mereu ușor? Sau aș spune ca nu vine mereu natural…
Suntem bombardati continuu cu mesaje: din educatia primita de la parinti sau de la școală, din religie, de la familie, prieteni si colegi sau din reclame. Ele toate ne vorbesc despre ceea ce este important și ceea ce ne conferă valoare.
Vad tot mai mult in jur o societate bazată pe consumerism. Se defineste mai degraba prin A AVEA si mai putin prin A FI.
Chiar daca unii dintre noi nu sunt interesați sa achiziționeze cele mai scumpe masini sau proprietati, putem spune ca ne confruntam cu un tip de presiune socială.
Vecinul conduce o mașină mai eleganta. Colega petrece vacante mai frumoase. Prietena se bucura de mai mult ajutor la treburile casnice. Pare mai implinita în cariera. Mai fericita în casnicie. Este o mama mai buna decat esti tu.
Indiferent de context, ne comparam cu ceilalti.
Majoritatea dintre noi avem tendinta sa mergem inainte orbeste, traind de pe o zi pe alta. Prietena mea spune ca ne asemanam cu “un hamster care alearga in roata lui”. 😊
Daca avem nevoie de îndrumare, ne uitam in jur, ca sa vedem ce fac altii. Alegem in mod inconstient tot felul de lucruri despre care ni s-a spus ca reprezintă chei universale ale satisfactiei in viață, precum sa mergem la facultate, sa ne luam o casă ori sa facem copii. In realitate, astea nu sunt pentru toata lumea. Dar e mult mai usor si mai rapid sa ne luam dupa ce vedem la altii, in loc sa aflam ce vrem noi, de fapt.
Sa stai sa reflectezi la ce e important pentru tine, sa constientizezi ce te face sa te trezesti dimineata cu energie si ce ai continua sa faci chiar daca ai avea toti banii din lume, sa iti faci un plan de actiune ca sa stii cum poti sa ajungi acolo unde iti dorești, presupune un proces în care sa aloci ceva timp și efort.
Acesta nu este în niciun caz un proces simplu. Este nevoie să fim sinceri cu noi înșine și să evaluăm cu adevărat dacă trăim în concordanță cu ceea ce contează cel mai mult pentru noi. Și nu doar atât, acest proces înseamnă deseori că trebuie să facem unele modificări.
Aceste schimbări nu sunt ușoare. Ele ar putea însemna schimbarea locului de muncă sau schimbarea persoanelor cu care ne petrecem timpul (uneori chiar scoaterea anumitor oameni din viața noastră – mă refer la acele relații care sunt dăunătoare pentru noi) și astfel, a duce un stil de viață mai sănătos. Cu toate acestea, cunoscându-ne valorile de bază și trăindu-le în fiecare zi, putem fi mai puțin stresați și mai împliniți. Iar asta ne poate apropia de acei oameni care isi trăiesc valorile.
Sa-ti identifici propriile valori si sa actionezi pe baza lor, nu pe baza celor impuse de altii, nu in funcție de ce crezi ca ar trebui sa fie important, ci in functie de ce este cu adevarat important pentru tine, iată ceea ce vom căuta sa descoperim impreuna in cadrul webinarului “Traieste–ti valorile”.
Intră aici ca sa te înscrii la webinarul online gratuit, care va fi, ca de obicei, 20% teorie si 80% practica.
Pingback: Flexibilitate psihologică sau cum mă pot antrena - Mădălina Berdilă
Pingback: Flexibilitate psihologică sau cum mă pot antrena sa fiu flexibil - Sunt Bine