In urma cu 10 ani, eram super pasionata de teatru. Aproape îmi făcusem abonament la TNB. 😁 Visam sa experimentez cum e sa fii pe scena. Imi doream atât de mult sa am acea flexibilitate pe care o văzusem la actori. Mă fascina felul în care ei reuseau, pur și simplu, sa se adapteze la un rol, cu ușurință și naturalețe. Așa am ajuns sa pun bazele unei scoli de actorie și am început sa lucrez cu oamenii în cadrul workshopurilor sau cursurilor de dezvoltare personala prin teatru.
Lucram pe scena cu corpul si cu mintea. Era necesar sa ieșim din zona de confort și sa ne extindem granițele mentale. Sa ne antrenam mintea ca sa iasa din tiparele fixe de gandire. Sa ne jucam cu emoțiile. Sa le facem loc atât celor plăcute, cat si celor neplăcute. Lucram cu o multitudine de exercitii si tehnici experentiale. Forma principala de invatare era prin joc. Efectele obținute în doar câteva luni erau: lărgirea ferestrei de toleranta, creșterea încrederii în sine si o mai mare flexibilitate psihologica. Schimbările din viața cursanților erau vizibile. Atunci am înțeles unde și cine poți ajunge prin antrenament.
În anii următori, am fost tot mai atrasa de aceasta tema, a flexibilitatii psihologice. Am observat la oamenii cu care am lucrat, ca aceasta flexibilitate era direct proportionala cu gradul lor de adaptabilitate, de a se misca si de a actiona in directia pe care si-o doreau. Avea un impact, de altfel, și asupra calității relațiilor din viața lor.
Flexibilitatea presupune antrenament și disciplina. Iar dacă te intrebi ce este flexibilitatea și cum o poți antrena, vei vedea imediat.
Flexibilitatea fizică este abilitatea ta de a te mișca, de a te îndoi și de a răspunde la orice se întâmplă în mediul tău fizic. Flexibilitatea psihologică este capacitatea de a rămâne deschis si conectat cu momentul prezent, chiar și atunci când au loc evenimente nedorite. Este despre a rămâne conectat la ceea ce contează cel mai mult pentru tine. Presupune sa actionezi conform valorilor, în loc să re-actionezi, condus de gânduri și emoții neplăcute.
Am observat ca așa cum poți învăța să devii mai flexibil din punct de vedere fizic, prin activități precum exercițiile fizice, stretching sau alimentația sănătoasă, tot la fel poți învăța cum să devii mai flexibil din punct de vedere psihologic. Sunt lucruri simple, la îndemâna oricui, cum ar fi antrenarea atenției, prin practicarea mindfulness, de exemplu. Sau făcând lucruri care iti aduc câștig pe termen lung, chiar daca pe moment sunt inconfortabile.
Imagineaza-ti ca ti-ai propus sa iesi dimineata devreme sa faci miscare. Vrei sa alergi in parc 3 km. Iar mintea vine si iti spune o poveste: „Brrrr… cat de frig este afara. În pat, e cald și bine. Las’ ca pot sa ies mâine. Acum sunt prea obosit.” Ai de facut o alegere. Daca iti asculti gandurile, probabil ca vei ramane in patul tau caldut. Daca iti urmaresti valorile (sa duci o viata sanatoasa), vei putea face fata disconfortului si frigului de afara. Vei iesi sa alergi, asa cum ti-ai propus.
Atunci cand iti respecți micile promisiuni făcute ție, încrederea în tine va creste.
Așa cum există acțiuni care duc la o mai mare inflexibilitate fizică, de exemplu un stil de viață sedentar, cu puțina miscare, așa există și acțiuni care au ca rezultat o persoană mai inflexibilă, din punct de vedere psihologic. S-a demonstrat că inflexibilitatea psihologică crește riscul de depresie, anxietate, dependențe, tulburări și starea de insatisfactie generală față de viață.
3 situatii care pot duce la inflexibilitate psihologică
- Lipsa conectării la momentul prezent
Când ești preocupat de trecut sau viitor, devii inflexibil din punct de vedere psihologic. Pentru că fie repeți ceea ce s-a întâmplat deja, fie te blochezi în ceea ce s-ar putea întâmpla sau nu. Așa pierzi contactul cu prezentul. Momentul „chiar aici și acum” este singurul moment în care poți influența, de fapt, cursul vieții tale.
- Sa te lasi prins într-o capcana de gândire sau capcana emoționala.
Fie esti coplesit de gândurile și emoțiile tale, ajungand sa-ti pierzi contactul cu momentul prezent, fie ești prins într-un cerc vicios, consumandu-ti tot timpul și energia în încercări zadarnice de a nu gândi un anumit gând sau de a nu simți un anumit sentiment. Aceste capcane au ca rezultat, de obicei, angajarea ta în acțiuni care te fac sa te simti bine pe termen scurt. Însă, ele vin cu niste costuri grele, pe termen lung.
- Angajarea in ceea ce nu contează cu adevarat pentru tine
Ori de câte ori acțiunile tale NU au un sentiment de direcție, scop sau autenticitate, probabil vei deveni mai inflexibil din punct de vedere psihologic. Când nu iti este clar ce este important pentru tine, iti lipsește o busola care să iti ghideze acțiunile. Ca rezultat, orice acțiune pe care o întreprinzi va fi probabil întâmplătoare și dictată de gânduri și emoții, mai degrabă decât de un sentiment clar a ceea ce este important pentru tine. Aceste acțiuni te îndepărtează mai mult de cine și unde vrei să fii.
Oare ce putem face concret ca sa scăpăm de rigiditate și sa fim mai flexibili?
Mici strategii care duc la flexibilitate psihologică
-
Conștientizarea momentului prezent
Poți învăța cum să te reconectezi cu momentul prezent, iar asta te va ajuta sa devii mai flexibil, înțelept și plin de compasiune.
-
Deschiderea către experiențe nedorite
Poti învăța cum să ieși din capcanele de gândire și capcanele emoționale și să iti observi gândurile și emoțiile în moduri utile și eficiente.
-
Implicarea in ceea ce contează
Poți învăța cum să te conectezi la ceea ce contează cu adevărat pentru tine și despre ce vrei să fie viața ta, permițând acestor valori de bază să-ți ghideze o succesiune de acțiuni mici. Acestea se acumulează în timp pentru a-ti schimba radical cursul vieții tale.
Nu este suficient doar sa inveti aceste strategii. Este nevoie sa incepi sa le practici, sa le exersezi, astfel încât să poți deveni mult mai flexibil din punct de vedere psihologic.
Nu as vrea sa ramai cu impresia ca atunci când ai o minte mai flexibila, nu vei mai avea gânduri sau emoții dificile. Vei continua sa ai gânduri nedorite și, cu siguranța, vei simți in continuare sentimente neplăcute. La urma urmei, suntem oameni. Însă, măsura în care acestea vor aparea, se va diminua foarte mult.
Daca ti-am trezit curiozitatea si ti-ar placea sa afli mai multe despre flexibilitate psihologica sau chiar sa exersezi strategiile despre care iti vorbeam mai sus, te astept sa te inscrii la webinariile gratuite, din seria Reframe yourself.
https://suntbine.com/reframe-yourself/
https://suntbine.com/traieste-ti-valorile/
Pingback: Indragostita de ACT - Mădălina Berdilă
Pingback: Oare chiar deținem controlul? - Mădălina Berdilă
Pingback: Oare chiar deținem controlul? - Sunt Bine