De ce iubesc ACT

De ce iubesc ACT

Recunosc, ACT mi-a schimbat viața. De când îl practic, fiecare zi e o noua experiență. Pot sa accept mai usor momentele dificile, prin care cu totii trecem inevitabil in viața. ACTionez mai mult. Viața mea este mai plina si mai bogata. 😊

Dar sa incep cu inceputul. Am descoperit ACT acum 2 ani. Se întâmpla pe la începutul pandemiei.

Știrile săreau asupra noastră ca niște bombe fierbinți, în timp ce anxietatea se asternea ca o plapuma de zăpadă. Priveam viitorul cu incertitudine.

Eram pierduta. Ceva din mine îmi spunea ca nu e bine sa mă las alimentata cu acele imagini sau informații. Îmi dădeau fiori pe șira spinării.

Aveam nevoie de altceva.

Am început sa cumpăr carti. Multe. Le-am început una câte una. Uneori, citeam mai multe în paralel. Citeam. Reflectam. Citeam. Luam notițe. Citeam. Aplicam. Apoi, o luam de la capat.

Pe atunci, l-am descoperit pe Michael Singer cu a lui carte minunata “Suflet neinlantuit” (pe care o recomand din toata inima), dar si noua abordare in psihoterapie: ACT. Noua pentru mine, caci Steven Hayes &co au pus bazele ei de prin 1980.

Pe măsură ce aflam noile strategii, le testam. Am început sa le încerc, așa cum probezi niște haine în magazinul preferat. Am verificat costumul mindfulness, sa văd cum îmi sta. Mi-a plăcut. Am încercat apoi rochia diafana a acceptării. I-am văzut efectele. Am pastrat-o și pe ea. Mi-am pus pălăria observatorului înțelept. Mi s-a părut cea mai buna investiție. Când am ajuns la valori, am simțit ca mi se potrivesc ca o mănușă. În scurt timp, toate au ajuns în garderoba mea. 😊

Conceptul de observator il mai intalnisem la M. Singer, dar si la Daniel Siegel (una dintre cartile lui, pe care o super-recomand e “Mindsight- noua stiinta a transformarii personale”). Este acea parte inteleapta pe care fiecare din noi o are si care doar observa, detasata, ceea ce se afla in jurul ei. Lumea exterioara și lumea interioară: gânduri, emoții, senzații, amintiri, impulsuri.

În câteva luni, mi-am schimbat modul de gândire, de simțire și stilul de viață. Am realizat ceea ce era cu adevărat important în viața mea. Dacă ar fi sa fac o lista a victoriilor pe care le-am câștigat cu ACT, pot spune ca am început:

  • sa fac fata cu brio gândurilor auto-critice,
  • sa fac loc emotiilor neplăcute,
  • sa iau distanta de patternurile vechi (tipare de gandire si comportament)
  • sa observ când tind sa intru în evitare,
  • sa fiu mai prezenta ca sa ma bucur de “aici si acum”,
  • sa fiu mai sinceră în relațiile mele (atât cu mine, cât și cu ceilalți),
  • sa imi clarific ce este cel mai important pentru mine si ce fel de persoana imi doresc sa fiu,
  • sa actionez in acord cu valorile mele.

 

Dream big, Act smart! 😊 Acum realizez ca acest slogan nu doar ca a inspirat numele unui proiect drag mie (Dream&Act), ci, pur și simplu, m-a călăuzit în ultimii 10 ani. Act-ul m-a tot urmărit de-a lungul timpului, iar eu l-am urmat si am ACTionat… 🤩

Profesional, am inițiat mai multe proiecte, in parteneriat, cu “Sunt Bine” si cu “Equilibrum Center”. Pe plan personal, am luat curajul în brațe si am acceptat provocarea de a ma muta, cu familia, in alta tara.

Am aplicat Act în ședințele de psihoterapie si, in scurt timp, am observat rezultatele la clienții mei.

Mai mult de atat, am conceput o serie de webinarii în care folosesc principiile și tehnicile Act. Webinariile sunt gratuite, experentiale, 20%teorie și 80% practica. Dacă ți-am trezit curiozitatea, intra aici.

Bine, bine, dar poate te intrebi deja:

Ce înseamnă ACT?

Inițialele provin de la Acceptance and Commitment Therapy și este o abordare care face parte din cel de-al treilea val de terapii cognitiv comportamentale. Acestea reprezinta atat o extindere cat si o deviere de la abordările cognitiv comportamentale tradiționale și se concentreaza mai mult pe promovarea sănătății si bunăstării globale decât pe reducerea simptomelor psihice si emoționale, așa cum se intampla in cazul abordarilor anterioare.

Pentru mine, ACT este o adevarata filozofie de viața.

ACT este despre a accepta ceea ce nu poti controla si a te angaja in acele actiuni care iti imbunatatesc viața. Cand spun acceptare, nu ma refer la o acceptare pasiva. Este, mai degrabă, despre a-ti rezolva problemele, de a-ti schimba comportamentul si de a face actiuni care iti pot imbogati viata. Sa faci lucrurile diferit ca sa obtii rezultate mai bune si, in acelasi timp, sa accepti ceea ce este in afara ariei tale de control.

O grămada din gandurile, sentimentele, emoțiile, amintirile noastre nu sunt lucruri pe care noi sa le putem controla, asa că o abordare mai eficientă ar fi să invătăm să le acceptăm.

Probabilitatea să ne luptam și să suferim este foarte mare atunci când suntem inflexibili din punct de vedere psihologic. Fiecare dintre noi cade, din când în când, în capcana inflexibilității psihologice. Este un răspuns total normal la lumea adesea copleșitoare în care trăim.

Obiectivul Act este de a ne ajuta sa ne creștem flexibilitatea psihologica, adica abilitatea noastra de a fi in momentul prezent, conectati cu “aici si acum”, angajati si deschisi in totalitate catre experienta pe care o traim, facand loc tuturor gandurilor si emotiilor care apar in acest moment si, in acelasi timp, de a face ceea ce contează. Alt obiectiv Act este despre a trai o viata bogata si cu sens, in timp ce acceptam faptul ca suferinta face parte din viata noastra.

Sa mă comport in acord cu valorile mele, sa acționez eficient, sa fiu prezenta, deschisa si sa fac ceea ce conteaza pentru mine- asta este esența ACT, pe care, pur si simplu, am început să-l iubesc. 🤩

Lasă un răspuns