Afla dacă și tu ai o “monkey mind”?

Afla dacă și tu ai o “monkey mind”?

Ti s-a intamplat vreodata sa te simti super tensionat sau coplesit de ganduri si sa-ti doresti pur si simplu sa opresti furtuna din capul tau?

Ei bine, stai linistit, nu esti singurul. 😊

De prea multe ori mi s-a intamplat sa fiu prinsa in vartejul gandurilor si sa ma lupt cu ele, pana cand ajungeam la epuizare.

Mi-ar fi placut pe atunci sa stiu despre „monkey mind” si mindfulness 😉

Monkey mind?! Ce-o mai fi si asta? 🧐

Conform principiilor budiste, „monkey mind” este un termen folosit pentru a exemplifica o minte care zboara de la un lucru la altul. Nici maimuta nu sta o clipa locului si sare neincetat de pe o creanga pe alta, fiind mereu in miscare. Mintea de maimuta se referă la acea stare de neliniștite, agitatie sau confuzie.

De-a lungul timpului, pentru a ne asigura supravietuirea speciei, mintea s-a tot pregatit si a invatat. Să judece. Să se îngrijoreze. Sa eticheteze. Să analizeze. Să compare totul.

S-a obisnuit sa alerge incontinuu. Gândurile minții fug într-o parte și in alta, în trecut sau in viitor, iar prezentul este, de cele mai multe ori, uitat.

Uneori, mintea de maimuță se identifica cu acel critic interior. Este acea parte a creierului conectată la ego-ul nostru, care susține că nu putem face nimic bine.

Poate ca deja iti suna cunoscut? 😌

Vocea ei devine tot mai întunecată și aduce cu ea sentimente de frică, vinovăție, furie, tristețe, invidie și multe alte resentimente. Această voce ar putea semăna chiar cu cea a unui părinte cicălitor.

Ea ajunge sa ne sufoce creativitatea și sa ne împiedice să mergem mai departe cu pasiunile noastre.

Nu esti capabil”, „nu esti bun de nimic”, „nu ai cum sa reusesti”, „mai bine ai sta in banca ta” spune vocea necontenit.

„Monkey mind” insistă să fie auzită. Uneori este nevoie de multă stăpânire de sine pentru a o face sa tacă. Este, de asemenea, acea parte a creierului care devine ușor distrasă, așa că, dacă ne dorim să facem acele lucruri importante pentru noi in viață, provocarea noastra va fi să potolim cumva aceasta minte de maimuță.

 

Primul pas în a face asta este să devii centrat și sa iti liniștesti mintea. Sa iti amintesti că te afli in prezent, in „aici și acum”. A fi prezent în acest fel se numește mindfulness.

Poate te intrebi deja: Cum fac asta? Sau poate ca apare gandul: Nu stiu sa fac mindfulness si nici macar nu am timp de asta… 

Esti dispus sa petreci cateva secunde in a te observa cum te simti chiar in acest moment?

Ce observi chiar acum? Poate ca simti cum aerul intra si iese din nari in momentul in care respiri și devii atent la senzatiile din corpul tau.

Multumesc pentru deschidere! 😊

Si felicitari! Tocmai ai avut un moment de mindfulness.

Prin programul „Calm, constient, conectat”, lucram la intarirea abilitatii de a ne flexibiliza si a ne directiona atentia catre „aici si acum”.

Calm, constient, conectat este un program cu peste 60 de exercitii simple de mindfulness, in format scris si audio. Mai ales daca esti incepator in acest domeniu, acest program este pentru tine!

Vei invata cum sa respiri constient, cum sa te separi de gandurile tale, cum sa te transformi intr-un observator si cum sa-ti gestionezi emotiile copleșitoare. Vei integra acceptarea in viata ta si vei afla cum sa te conectezi la tine si la ceilalti la un nivel mai profund.

Programul este dedicat atat pentru copii, cat si pentru adulti. Feedback-urile primite ne-au aratat că a fost extrem de util pentru conectarea parinte – copil si imbunatatirea conexiunii dintre ei.

Metodele de calmare a mintii pot fi eficiente doar daca sunt practicate cu perseverenta.

Mintea noastra este ca un muschi si o putem antrena prin mindfulness. La fel cum mergem la sala pentru antrenamentul muschilor, tot asa ne putem antrena si mintea. Cu cat vom exersa mai mult, cu atat ne va fi mai usor sa ridicam si sa surmontam greutatile mentale.

Cum ar fi viata noastra daca am reusi sa ne imblanzim maimuta care traieste in capul nostru? 😀

Lasă un răspuns